بازدید سایت خود را میلیونی کنید

مطالب پیشنهادی از سراسر وب

» حجامت درمانی: موارد استفاده ، مزایا و موارد دیگر

حجامت درمانی: موارد استفاده ، مزایا و موارد دیگر

روش های مختلف حجامت درمانی چیست؟

10 نوع روش مختلف حجامت وجود دارد. حجامت ضعیف / سبک ، حجامت متوسط ​​، حجامت قوی ، حجامت متحرک ، حجامت سوزن ، مکعب / حجامت سوزن داغ ، حجامت خالی / فلش ، حجامت کامل / خونریزی ، حجامت گیاهی و حجامت آب. به طور سنتی ، لیوان ها از شیشه ، فلزات یا حتی بامبو ساخته می شدند.

امروزه سه نوع اصلی حجامت وجود دارد: حجامت خشک. حجامت خشک با اعمال یک لیوان پلاستیکی روی سطح پوست و استفاده از پمپ انجام می شود

از زمان های بسیار قدیم ، داروهای مکمل و جایگزین نقش مهمی در سلامت و رفاه انسان داشتند. بسیاری از رویکردهای درمانی در مراقبت های بهداشتی در خارج از قلمرو طب سنتی در مناطق مختلف جهان ادامه دارد. پتانسیل های علمی و تجاری قابل توجهی در CAM وجود دارد که باید به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. درمان حجامت ، یکی از CAM ، در سراسر جهان انجام می شود. اعتقاد بر این است که این روش درمانی با اصلاح عدم تعادل در زمینه زیست داخلی ، مانند بازیابی جریان عمل می کند. حجامت شامل استفاده از یک فنجان گرم برای تولید خلاء جزئی است که جریان خون را بسیج می کند و باعث بهبودی مؤثر می شود. این بررسی ، ابزار و تکنیک های مختلف حجامت درمانی را بیان می کند.

خواص و فواید انبه برای بدن مطلب مرتبط خواص و فواید انبه برای بدن


حجامت نیز همانند هر درمان مکمل دیگری اگر تحت نظر متخصص حاذق و مجرب انجام نگیرد، می تواند عوارض و زیان هایی را به همراه داشته باشد. ضمن این که متخصص باید لزوم حجامت عضو درگیر را تجویز کرده باشد، در غیر این صورت بر شدت بیماری افزوده می شود.

حجامت در اصل به معنای ایجاد حجم است. شخص حجامت کننده به وسیله مکش و ایجاد خلأ در یک ظرف مخصوص در سطح پوست بدن ایجاد حجم می کند.حجامت دو نوع تر و خشک دارد که نوع تر آن همان حجامتی است که هم اکنون در کشور مرسوم شده و بسیاری از پزشکان آشنا به آن هستند. در این نوع حجامت پس از بادکش عضو مورد نظر، با یک تیغ یکبار مصرف استریل جراحی، چند خراش سطحی به صورت مایل به پوست وارد می شود و مجدد لیوان حجامت روی موضع قرار می گیرد و در اثر کشش و بادکش لیوان بسته به نوع مزاج، بیماری فرد و نظر پزشک مقداری خون خارج می شود و معمولا درد کمی دارد.

هدف از حجامت چیست؟

مهم ترین کاری که با حجامت انجام می شود این که از موضع مورد نظر خلط ناشی از خون و صفرا را خارج می کنیم. این عمل باعث پاکسازی موضع می شود و بر خلاف باور عامه مردم باعث خروج مواد مغذی بدن نمی شود.حجامت، بدن را سبک می کند و بر خلاف خون دادن، قوت بدن را نمی گیرد، اما موضع حجامت تا زمان التیام کمی ضعیف می شود

وقتی لیوان حجامت روی پوست قرار می گیرد، مقداری کشش روی پوست ایجاد می کند و در اثر آن عوامل دفاعی ساکن در دیواره عروق و اعضا را فعال کرده و باعث می شود این عوامل، دفاع خونی را چند برابر کنند و به تقویت سیستم ایمنی عضو مورد نظر و سپس کل بدن کمک کنند.

چه کسانی می توانند حجامت کنند؟

حجامت برای افراد تنومند و دارای خون غلیظ فایده ای ندارد، چون از این طریق نمی توان به سهولت خون غلیظ و مواد زاید را از بدن آنان خارج کرد و تنها این روش سبب خروج خون رقیق فرد می شود که بر این اساس، احتمال افزایش غلظت و کم حجم شدن خون زیادتر خواهد شد.

مگر آن که افراد با خون غلیظ یک ساعت قبل از حجامت حمام بروند تا خون غلیظ کمی رقت پیدا کرده و به سطح بدن نزدیک شود. اما افرادی که خونشان رقیق است، از دوازده ساعت قبل از حجامت، نباید استحمام کنند.

بهترین زمان برای حجامت

بهترین فصول برای حجامت به ترتیب شامل بهار، پاییز، تابستان و زمستان است که حجامت در دو فصل تابستان و زمستان فقط در مواقع ضرورت انجام می گیرد. دکتر زارعیان می افزاید:

بهترین وقت حجامت در فصول گرم، طی روز و دو ساعت بعد از صبحانه (8.5 تا 9 صبح) و در فصول سرد سال، سه تا چهار ساعت بعد از صبحانه (9 تا 11 قبل از ظهر) که تا ناهار یک تا دو ساعت فاصله داشته باشد. در این ساعات حجم خونی بدن رقیق و خروج آن سهل تر است.

بعد از حجامت نیز بهتر است تا یک ساعت غذا میل نشود. در روایات و طب اسلامی آمده است، بهترین زمان حجامت اوایل روز یا زمان نزدیک به غروب آفتاب است، بخصوص این که در اواسط ماه قمری باشد و قبل از حجامت، خواندن آیت الکرسی و صدقه دادن نیز توصیه شده است.

حجامت برای چه کسانی منع شده است؟

در کتب طب سنتی ایرانی، حجامت برای کودکان زیر دو سال و افراد بالای 60 سال توصیه نشده است، چرا که استقامت اعضا در کودکان کمتر بوده و حجم خون کم است و در سالمندان چون اغلب خونشان غلیظ و پوست و گوشت خشکی دارند و تنها با حجامت، خون رقیق شان خارج می شود، احتمال افزایش غلظت خون و خشکی بیشتر مزاج در این گروه سنی زیاد است.


همچنین کسانی که سابقه ابتلا به بیماری هموفیلی، کم خونی، صرع و سکته قلبی دارند، یا در گروه سردمزاجان بوده و خونشان رقیق و کم فشار است و مدام دچار سرگیجه و سردرد می شوند یا از داروهای شیمیایی وارفارین و هپارین استفاده می کنند، نمی توانند حجامت کنند.


تفاوت سروتونین و دوپامین مطلب مرتبط تفاوت سروتونین و دوپامین

در زمان حجامت باید به نوع تغذیه توجه کرد

حجامت با شکم خالی بخصوص صبح قبل از مصرف صبحانه باعث ایجاد ضعف در قوای بدن می شود و حجامت بلافاصله پس از صرف غذا سبب نقصان هضم و جذب ماده غذایی می شود.


حجامت را باید تحت نظر پزشک متخصص این کار و با رعایت اصول بهداشتی و در اماکن تائید شده انجام دهید

اما این را بدانید که از یک ساعت قبل و بعد از حجامت نباید شکم پر و غذایی خورده شود. برای دفع بهتر مواد زاید از بدن از سه روز قبل از حجامت آش آلو، خاکشیر با آب گرم، سوپ جو، آب انار و آب زرشک مصرف کنید و از خوردن غذاهایی چون جگر، ماهی، پنیر و تخم مرغ بپرهیزید و بعد از حجامت شربت عسل، سکنجبین و عرق کاسنی بنوشید.


حجامت را در ایامی که روزه هستید و بسیار بی خواب بوده اید و یا در حال مصرف داروهای آنتی بیوتیک هستید یا کوهنوردی داشته اید، انجام ندهید.


ضمن این که خانم ها نباید پنج روز قبل و بعد از عادت ماهانه و در دوران بارداری حجامت کنید.


معمولا چه قسمت هایی از بدن حجامت می شود؟

حجامت مختص ناحیه خاصی از بدن نیست و نقاط مختلف بدن را بنا بر نظر پزشک مربوطه برای التیام برخی از مشکلات می توان حجامت کرد. مثلا ذکر شده حجامت سر که از میان دو ابرو تا وسط سر انجام می شود به التیام خارش و سنگینی سر، رفع سرگیجه و مشکلات چشم کمک می کند، اما اگر حجامت توسط متخصص ماهری انجام نشود، گاهی با عوارضی چون کم فهمی، کم حافظگی و فراموشکاری همراه خواهد بود.


حجامت پس سر، سنگینی پلک ها، سر و پیشانی، بوی بد دهان و درد گوش را بهبود می دهد. با حجامت زیر چانه، درد لثه و دندان، درد گلو و جوش های چانه بهتر خواهد شد.


البته لازم است بدانید حجامت در نواحی مختلف سر می تواند عوارضی در عملکردهای مغزی بر جای گذارد که در روایات نیز اشاره شده است. بر این اساس ضروری است بدون نیاز حقیقی از این کار پرهیز شود.


همچنین ذکر شده که حجامت کبد برای کاهش گرمی و حرارت کبد و دفع سموم مفید است. حجامت کلیه به دفع سنگ کلیه کمک می کند و حجامت انتهای گودی کمر بیماری های مقعد، ورم بیضه، رحم و بواسیر را التیام می دهد، اما از عوارض آن می توان به کاهش قوت و قدرت اشاره کرد.


این را هم بدانید از عوارض حجامت های غیر لازم بروز شوک و غش بوده و احتمال پارگی شریان و ورید در زمان خراش دادن پوست از سوی افراد ناوارد و غیرمتخصص بسیار زیاد است.

انواع حجامت چیست؟

حجامت عام: در این نوع حجامت، محل انجام حجامت بین دو کتف، حدود مهره‌های سوم سینه‌ای تا مهره پنجم سینه‌ای را در بر میگیرد. در طب اسلامی و احادیث و روایات از این نوع حجامت با عنون حجامت نافع یاد شده است.

حجامت سر: محل این حجامت یک وجب شخص حجامت شونده از نوک بینی تا فرق سر (ملاج) وی است. در این نوع حجامت فرد باید چهار زانو نشسته باشد. در روایات این نوع حجامت را حجامت نجات بخش میگویند.


حجامت موضعی: این نوع حجامت در نقاطی از بدن که دچار مشکل شده است، قابل اجرا میباشد و بر اساس تشخیص پزشک و نوعی بیماری، حجامت در موضع و عضو خاصی انجام می‌شود. از جمله حجامت کفلها، اطراف مقعد، روی رانها، کلیه، ریه‌ها و کبد است. این نوع حجامت انواع مختلف دارد که مهم‌ترین و رایج‌ترین آن‌ها همان خون‌گیری از میان دو کتف است. ولی حدود شصت نوع حجامت دیگر نیز وجود دارد که فقط باید به تجویز اطباء انجام شود.

مثلاً برای نوزادان بعد از چهار ماهگی حجامت در گودی پشت گردن تجویز می‌گردد که برای بر طرف کردن رطوبت سر و رشد مطلوب آن‌ها بسیار مفید است. همچنین برای درمان زردی نوزادان حجامت ساده‌ای توصیه میشود که از پشت گوش آن‌ها انجام می‌گردد و با ریزش دو سه قطره خون، زردی نوزاد فوراً کاهش می‌یابد. حجامت‌های دیگری نیز در سایر اعضای بدن صورت می‌گیرد مانند حجامت زیر چانه (برای درمان جوش‌های صورت، لکنت زبان و عفونت لثه)، حجامت ساعد (برای گرفتگی رگ دست که یک بیماری خاص بانوان است)، حجامت سر (برای رشد مو)، حجامت ماستوئید (برای کاهش عوارض سکته مغزی، کاهش شنوایی و عفونت گوش)، حجامت زانو، حجامت کبد، حجامت کلیه‌ها، حجامت ساقین، حجامت پشت کمر، زیرناف، قوزک پا و غیره.


روش انجام حجامت چیست؟

در انجام عمل هجامت باید دقت شود که خراش‌ها پوست را در برگرفته و به ناحیه زیر جلد نرسد. همچنین خراش‌ها باید به موازات خطوط لانگر در پوست ایجاد شوند تا ترمیم پوست بهتر صورت گرفته و اثر خراش‌ها کمتر در پوست باقی بماند.


فرق خون دادن با حجامت چیست؟

در حجامت خون کمتر گرفته میشود و احتمال ضعف کم است، اما در خون دادن خونگیری زیاد و احتمال ضعف مستمر است.

در حجامت اول بادکش و بعد خونگیری انجام میشود و این انجام بادکش و تیغ زدن باعث فعال شدن سیستم‌هایی در بدن میشود، ولی در خون دادن اینطور نیست.

در انجام حجامت آلودگی به بدن وارد نمیشود، چون عمل حجامت فعال کننده و تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن است و بنابراین این سیستم ایمنی از ورود میکروب‌ها به بدن جلوگیری میکند.

در حجامت خون سیاه و غلیظ است که خارج می‌شود، خونی که دارای اوره، چربی و ترکیبات زائد بیشتری نسبت به خون تازۀ ورید است که در زمان خون دادن خارج میگردد.

حجامت سبب تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن، سیستم هورمونی و سیستم عصبی می‌شود و از ابتلا به ۱۵۰ نوع بیماری‌ها پیشگیری می‌کند.


چه افرادی نباستی عمل حجامت را انجام دهند؟

افرادیکه دچار کم خونی هستند.

کسانی که متابولیسم و سوخت و ساز بدنشان کم است و به طورکلی ضعیف هستند.

در موقع عصبانیت نباید حجامت کرد، چون در این حالت رگ‌ها منقبض میشود.

در زمان قاعدگی خانم‌ها و همچنین در زمان جنابت نبایستی حجامت انجام شود.

کسانی که به تازگی واکسن زده‌اند را نباید حجامت کرد.

انجام حجامت برای افراد با مزاج بلغمی (طبع سرد و مرطوب) مناسب نیست.

افرادی که بیماری‌های خاصی نظیر هموفیلی، صرع دچار هستند، نباید حجامت انجام دهند.

زنان باردار، کودکان زیر دوسال و مبتلایان به فشار خون بالا نیز نباید حجامت انجام دهند.

فرم ارسال نظر


مطالب پیشنهادی از سراسر وب


  ساخت وبلاگ   |   روانشناس ایرانی در لندن   |   دستگاه آب قلیایی دکتر مومنی  


آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین مطالب مجله


رپورتاژ آگهی ثبت کن و دیده شو !! رپورتاژ آگهی ثبت کن و دیده شو !! مشاهده